Smartphone verslaving workshop voor leerlingen in 2024

Smartphone workshop voor scholen met AI

In onze huidige digitale tijdperk is de smartphone onmisbaar geworden. Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor jongeren. Smartphones bieden tal van voordelen, zoals het gemakkelijk in contact blijven met vrienden en familie, toegang tot informatie, en amusement. Echter, het intensieve gebruik van smartphones onder jongeren heeft ook een keerzijde: smartphoneverslaving.

Hoofdpunten Details
Workshopinhoud Behandelt verslaving, cyberpesten, gamen en gokken, sexting, fake news en privacy. Interactieve methoden zoals presentaties, filmpjes, quizzes en polls worden ingezet.
Doelgroep Eerste graad van het secundair onderwijs, met een maximale capaciteit van 40 leerlingen per sessie.
Doel van de Workshop Informeren en bewustmaken van jongeren over de valkuilen van smartphonegebruik. Jongeren leren kritisch denken over hun gedrag en verantwoord omgaan met hun smartphone.
Praktische informatie Duur: 2 lesuren. Vereisten: Een sterk wifi-netwerk is aanbevolen.
Over Virtual Villains en digistories Virtual Villains en Digistories slaan de handen in elkaar en bieden expertise op zowel IT vlak (Virtual Villains)  en verslaving (Digistories).

Bij Virtual Villains zijn we ons bewust van de uitdagingen die de digitale wereld met zich meebrengt, vooral voor de jongere generatie. Daarom bieden we in samenwerking met Digistories een interactieve workshop aan, getiteld “Smarter met de Smartphone”, gericht op scholen en specifiek ontworpen voor leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs. Stuur een bericht op de contactpagina

Wat houdt de workshop in?

De workshop “Smarter met de Smartphone” duikt diep in de wereld van smartphones en hun impact op jongeren. Het behandelt belangrijke thema’s zoals:

  • Verslaving: Hoe herken je de tekenen van smartphoneverslaving en wat kun je eraan doen?
  • Cyberpesten: Het identificeren en aanpakken van online pestgedrag.
  • Gamen en gokken: De dunne lijn tussen hobby en obsessie.
  • Sexting: De risico’s van het delen van persoonlijke inhoud.
  • Fake news en privacy: Hoe kritisch omgaan met de informatie die je online vindt en je privacy beschermen.
  • AI en de mogelijke gevolgen er van

Deze thema’s worden op een interactieve manier aangepakt door middel van Powerpoint-presentaties, Youtube filmpjes, quizzes, en polls die de jongeren via hun eigen smartphone kunnen volgen. Dit stimuleert niet alleen de betrokkenheid, maar moedigt ook aan tot reflectie en discussie over hun eigen smartphonegebruik.

 

Kinderen aan tv kunstige weergave voor :Smartphone verslaving workshop voor leerlingen

Onderzoek over smartphoneverslaving bij jongeren

De impact van smartphoneverslaving op jongeren is een groeiend punt van zorg, zoals belicht door onderzoek. Hier zijn enkele bevindingen:

  • Leeftijdsgebonden verschillen in verslaving: Jongeren tussen de 18 en 24 jaar vertonen een hogere neiging tot smartphoneverslaving dan de algemene bevolking, met een prevalentie van 62% onder jongeren tegenover 34% in de totale populatie. Dit is te lezen in een Nederlands onderzoek.
  • Sociale voorkeuren en prioriteiten: Een opvallend fenomeen is dat een significant deel van de jongeren een week zonder seks prefereert boven een week zonder toegang tot hun smartphone. Dit wijst op een verschuiving in sociale prioriteiten, met 81% van de jongeren die deze keuze maakt. Meer informatie is beschikbaar in een studie van Motivaction.
  • De rol van sociale media en beloningssystemen: Platforms zoals Instagram, Facebook en Snapchat versterken mogelijk de verslaving door hun beloningssystemen, die gebruikers aanmoedigen constant op zoek te gaan naar nieuwe berichten en video’s. Dit kan leiden tot een ‘eindeloze spiraal’ van smartphonegebruik. De EU overweegt wetgeving tegen verslavende apps om dit probleem aan te pakken.

 

kinderen op smartphone in retro diner

Doel van de workshop

Het primaire doel van “Smarter met de Smartphone” is om jongeren te informeren en bewust te maken van de mogelijke valkuilen van smartphonegebruik. Door middel van discussie en interactieve activiteiten willen we jongeren leren om kritisch te denken over hun eigen gedrag en hen handvatten bieden om verantwoord om te gaan met hun smartphone.

Praktische informatie

  • Duur: De workshop duurt 2 lesuren.
  • Capaciteit: Maximaal 40 leerlingen per sessie.
  • Vereisten: Een sterk wifi-netwerk is nodig
  • Interactief: We werken met een Kahoot

Over smartphone verslaving workshop voor leerlingen door Virtual Villains en Digistories

Bij Virtual Villains, onder leiding van Koen Mekers, zetten we ons in om de brug te slaan tussen technologie en gebruikers, met een focus op het toegankelijk maken van complexe concepten zoals AI en smartphonegebruik. Koen’s expertise en passie voor technologie vormen de basis van onze workshops en diensten.

Wil je meer weten of een workshop “Smarter met de Smartphone” boeken voor jouw school? Neem dan contact met ons op via de contactpagina. Laten we samen werken aan een gezondere digitale toekomst voor onze jongeren.

 

Laatste Videos

Heb je een vraag of wil je een offerte?