Ai prompts voor leraren en onderwijzers

Eindelijk een Ai toolkit in het nederlands voor leerkrachten

Microsoft heeft hun leerkracht  AI-toolkit  gelanceerd, nu ook in het Nederlands. Hierin staat een handige promptformule die je kunt toepassen voor al je tekstautomatiseringen. Ik schreef ook een prompt die jullie misschien (mits kleine aanpassingen) kunnen gebruiken. Hier is de bron Ik maakte ook een workshop voor leerlingen met generatieve AI. Dit kan je hier checken

screenshot van de AI toolkit micrsoft in het Engels

Voorbeeld van een goede prompt

Structuur van een goede prompt uitleg in het engels prompt overzicht voor leraren

De structuur van een goede prompt + inhoud

Microsoft split zijn Promptformule op in 5 stappen. Ze doen dit om zo gestructureerd mogelijk goede informatie door te geven aan de AI. Je kan via dit framework heel makkelijke deftige prompts bouwen. Sla ze zeker ergens op zodat je niet altijd het warm water opnieuw moet uitvinden.

 

Persoon: Vraag de tool om een rol aan te nemen

Doel: Wat wil je dat de AI doet

Publiek: Specificeer voor wie dit is

Context: Wat moet de tool weten

Grenzen: Stel je eigen richting & beperking in

Verder zijn er nog wat algemene tips

  1. Geef Duidelijke Instructies
    Gebruik commando’s die aangeven hoe je de tool wilt gebruiken voor je presentatie, zoals “analyseer”, “vergelijk” of “concludeer”.

  2. Bied Context
    Toevoegen van context en achtergrondinformatie kan helpen de taak beter te begrijpen. Noem bijvoorbeeld het projecttype zoals kort essay, rapport of ontwerp.

  3. Itereer en Experimenteer
    Als je niet de resultaten krijgt die je wilt, probeer dan verschillende interacties en technieken. Het stellen van vragen kan worden gezien als een experiment dat mogelijk meerdere rondes van feedback vereist.

Een prompt voor lesvoorbereidingen

Na 2 minuten werken kreeg ik dit pareltje op de wereld. In de youtubevideo hier langs kan de output zien. Het leuke aan Windows Copilot is dat je ook ineens kan exporteren naar Word. Je kan ook Follow up vragen stellen. In het filmpje vraag ik vb. naar meer schrijvers die zouden kunnen dienen in de les.

De elementen van een goede prompt(uitgebreid)

Waarom Moet je zo specifiek zijn om tot goede resultaten te komen? Dat staat hier kort uitgelegd. 
 
Persoon (Roze): Dit element vraagt je om de AI een specifieke rol te geven in je vraag. Bijvoorbeeld, je kunt de AI vragen om op te treden als een leraar die complexe onderwerpen uitlegt.
 

Doel (Geel): Hier specificeer je wat je wilt dat de AI doet. In het voorbeeld is het doel om het proces van fotosynthese uit te leggen aan een 14-jarige student ter voorbereiding op een biologie-examen.

Publiek (Paars): Definieer voor wie de informatie is bedoeld. Dit helpt de AI de complexiteit van het antwoord aan te passen. In het voorbeeld is het publiek een 14-jarige scholier.

Context (Blauw): Geef achtergrondinformatie die de AI nodig heeft om een nauwkeurig antwoord te geven. Dit kan informatie zijn over het onderwerp of specifieke details die relevant zijn voor de vraag.

Grenzen (Groen): Stel beperkingen en richtlijnen vast over wat de AI wel en niet moet doen of in welke richting je wilt dat het antwoord gaat. Dit kan ook instructies omvatten over de lengte van het antwoord of specifieke aspecten die behandeld moeten worden.

ps. de image hierlangs is gemaakt met Ideogram. Zie mijn gids hier 
Wil je dat ik langskom bij jou op school? Dat kan via contact

Laatste Videos

Heb je een vraag of wil je een offerte?